Premier League – Englands förstadivision

Det är något särskilt med fotboll i England, vilket kanske inte är så underligt med tanke på att det var där denna lagsport först tog fart. Trots att sporten spelats så pass länge kanske det förvånar vissa att Premier League inte grundades förrän 1992, men det fanns så klart föregångare till den moderna fotbollsligan.

First Division utan förstaklass

Redan 1888 startades en fotbollsliga i England, hela 42 år före världens äldsta fotbolls-VM, och First Division utgjorde den högsta liganivån. Med tiden sjönk dock standarden på de brittiska fotbollslagen, och låg under 1980-talet långt efter andra nationella ligor såsom den italienska och spanska. Arenorna var eftersatta, huliganismen utbredd, och engelska klubbar var bannlysta från att delta i Europaspel i fem år efter tragedin på Heyselstadion 1985. Vid den matchen hade fans från Liverpool FC forcerat ett stängsel och gick till attack mot supportrar i den neutrala sektionen, vilket resulterade i stor trängsel och en kollapsad mur. 39 människor omkom, och konsekvenserna för brittisk fotboll var förödande. Tack och lov lyckades man vända trenden och komma till semifinal i VM 1990. Förbudet om att delta i Europaspel hävdes och man började satsa pengar på att rusta upp och förbättra arenorna.

En ny förstadivision

I slutet 1990/91 års säsong kom förslaget om att bilda en ny förstadivision. Tanken var att den skulle vara oberoende från FA (Football Association) för att skapa egna förhandlingsmöjligheter kring sponsorer och sändningsavtal. 22 klubbar stod som konstituerande medlemmar när Premier League grundades 1992. På grund av påtryckningar från Fifa minskades antalet klubbar till 20, men man har motsatt sig från att sänka antalet ytterligare. Säsongen varar mellan augusti till maj, och man använder samma poängsystem som i Allsvenskan; vinst ger 3 poäng, oavgjort 1, och inga poäng vid förlust. Vid säsongens slut går de fyra bästa lagen i Premier League direkt till gruppspel i den följande säsongen av Uefa Champions League.