Mästare mot mästare

Inom världsfotbollen finns det flertalet nationella turneringar, ligor och cuper. EM-fotboll är givetvis en av de största turneringar i världen har har de bästa spelarna i hela världen. På landslagsnivå finns det kontinentala mästerskap och världsmästerskap för att kora de allra bästa lagen. Då många ligor håller jämn klass med varandra är det inte konstigt att det uppstått en efterfrågan att ställa olika typer av mästare mot varandra. Man kan bara tänka sig hur snacket för länge sedan gick när olika ligor diskuterade vilken liga som kunde anses hålla högst kvalitet. Steget till att börja spela matcher mellan ligamästare känns därför inte särskilt långt.

Det finns flertalet sätt att ställa olika ligors mästare mot varandra. Idag har till exempel varje kontinent sin egen Champions League där de olika ligornas mästare möts i en årlig turnering. Ja, mästare är en sanning med modifikation då de bästa ligorna deltar med fler än bara ett lag så att även tvåan och trean till exempel är med. Detta för att skapa en jämnare turnering då de bästa ligorna får fler lag med i turneringen.

Tidigare fanns även en turnering i Europa som hette Cupvinnarcupen. Där fick alla de nationella cupvinnarna ställas mot varandra i en europeisk cup, men denna är numera nedlagd och istället får cupvinnarna delta i Europa League.

Vinner man Champions League och därmed utses till kontinentens bästa klubblag är inte äventyret slut för det. Då finns möjligheten för varje kontinents bästa klubblag att spela i världsmästerskapen för klubblag. Där får alla sex Champions League vinnare samt ett värdlag ställas mot varandra. Dock är turneringen av mindre betydelse för europeiska lag då de som vinner UEFA Champions League ofta innebär att de redan där är världens bästa klubblag med tanke på den höga nivån som europafotbollen håller. Läs när The Guardian går igenom lottningen inför årets upplaga av UEFA Champions League, vilket säger en del om kvaliteten. Möjligen kan man se en prestigematch då de europeiska mästarna ställs mot de sydamerikanska då de också är av hög internationell klass. I övrigt är turneringen en morot för mästare från de mindre framgångsrika kontinenterna att få spela en match mot lag som Real Madrid, Chelsea eller Milan till exempel. Ska de dock kunna mäta sig med dessa lag kanske de behöver kontakta Nordea för att låna upp sitt kapital en aning.

Även på landslagsnivå finns en chans för mästare att möta andra mästare. I FIFA Confederations Cup får varje kontinents bästa landslag delta tillsammans med världsmästarna och en värdnation för kommande VM. Dock innebär det att nivån blir ganska ojämn då till exempel UEFA och CONMEBOL kan ställa upp med Portugal och Brasilien, medan OFC kan ställa upp med Nya Zeeland som inte alls håller samma klass. Värdnationen för VM kan ju dessutom heta Qatar och är då långt ifrån världstoppen inom landslagsfotboll. Men man kan läsa mer i SVD om de spektakulära arenorna och spelplatserna när Brasilien stod som värd för turneringen.