Hela världens fest

Det finns världsmästerskap och så finns det världsmästerskap. De flesta sporter har en turnering som anses vara det allra största man kan vinna inom respektive sport. För vissa är det VM och för andra är det OS. Sporter som Tennis och Golf har sina Grand Slams och Majors som är högst på listan. När det dock kommer till det klassiska konceptet världsmästerskap så finns det ingen annan idrott än fotboll som inkluderar hela världen på ett eller annat sätt.

Det som fascinerar med Fotbolls- VM är att i princip alla länder i hela världen har möjlighet att ställa upp i kvalet. Det innebär att hela världen har en teoretisk möjlighet att kämpa om medaljerna även om det i praktiken förefaller osannolikt att länder som Nepal faktiskt skulle ta en medalj. Det är bara värdnationen som har en garanterad plats i slutspelet. Alla andra länder måste genomgå ett kval och det spelar ingen roll om man heter Brasilien eller Kap Verde. Visserligen får de sämre nationerna vanligtvis passera fler kvalrundor än de bättre lagen, men alla får ändå chansen att kvala sig in till turneringen. Det kan även innebära att riktigt stora fotbollsnationer ibland får besöka riktiga blåbärsnationer, vilket såklart blir en stor händelse för dessa länder. Hur många av de stora europeiska lagen har inte till exempel fått kämpa i snålblåsten i en bortamatch ute på Färöarna.

Historiskt sett har Fotbolls- VM arrangerats i klassiska fotbollsländer som har en hållbar infrastruktur, arenakapacitet och en fotbollstradition. Länder som Italien, Frankrike, Tyskland och Brasilien har till exempel stått värd för VM två gånger vardera. Övriga länder som varit med och arrangerat VM är USA, Uruguay, Sverige, Schweiz med flera. På senare år har även länder utanför Europa, Nord- och Sydamerika fått äran att arrangera mästerskapet. Vi har sett ett delat mästerskap mellan Japan och Sydkorea. Även Sydafrika har provat på att arrangera VM. Nästkommande VM kommer dock att hållas i Qatar som inte på något sätt kan räknas som en klassisk fotbollsnation. Laget har aldrig lyckats kvalificera sig till VM och landets yta är i särklass det minsta som någonsin arrangerat VM. Att ge VM till Qatar har varit ett mycket kontroversiellt beslut och det har riktats misstankar om att mutor förekom inför omröstningen. I en artikel som Aftonbladet skrev 2018 visar man på att det skulle finnas bevis på att allting inte gått rätt till.

Hur som helst så är VM en fantastiskt fotbollsfest som engagerar hela världen och vi har sett många stjärnor föra sina länder till framgång såsom Maradona, Zidane och Ronaldo. Vi har även sett världsstjärnor som Messi som aldrig lyckats bära sitt land hela vägen till pokalen. Att axla ett helt lands förväntningar på sina axlar är sannerligen ingen enkel uppgift.