Gothia Cup lockar tiotusentals besökare varje år i Sveriges näst största stad Göteborg. Göteborg heter Gothenburg på engelska och Gothia betyder Götaland på latin. Därav kommer förmodligen även namnet på den fotbollsturnering som blivit ett kärt minne för gästande barn från jordklotets alla kontinenter.
Varför är en fotbollsturnering något som lockar barn?
I de flesta fall handlar det ofta om att klubbarna och föräldrarna velat ingjuta barnen i tron om att en fotbollsturnering i Göteborg är världens grej att uppleva. Och när barnen väl är där så råder det inga tvivel om att föräldrarna hade rätt, för i slutet av dagen går de därifrån med ett stort leende på läpparna.
Kringaktiviteterna kring Gothia Cup är minutiösa och det finns massor av prova-på-aktiviteter att testa. Skjuta pilbåge, vara med i ett lotteri med mera är saker som tillkommer.
Turneringens upplägg
Varje åldersklass har sin egna grupp, totalt fanns 1686 lag 2019. Statistik över mål, vunna matcher och förlorade matcher förs endast över ålderskategorierna 11-18 år. Det här är främst för att mindre barn inte ska spela för konkurrensens skull utan för att det är ett sant nöje. Nackdelen är förstås att scouter inte kan hitta guldkorn bland dem som är under 11 år på samma sätt, men det gör inte så mycket i slutändan då en proffsklubb alltid kommer ha ett överskott av matchsugna spelare.
Hur gör man som spelare en bra fotbollsturnering?
För att prestera bra i en fotbollsturnering måste man se till att vara utvilad och att ha ätit bra och druckit ordentligt med vatten. Man ska helst undvika att äta socker dagen innan match. Det är också bra att förbereda sig noga så att klubbledarna vet var saker och ting är. Är man förberedd och inläst på det som komma ska så kan man fokusera bättre på att spela bra och slå den där avgörande passningen eller göra en fin frispark till sitt lags stora glädje.