En riktig klassiker

Av alla mästerskapscuper för landslag finns det en som sticker ut som en riktig klassiker. Den äldsta av alla landslagsturneringar såg dagens ljus långt före det första världsmästerskapet. Naturligtvis är världsmästerskapet det största man kan vinna med landslaget, men därefter får Europamästerskapen anses vara den turnering med högst kvalitet. Ska man dock välja en god trea över prestigefyllda landslagsmästerskap så faller valet på Copa America. Redan 1916 spelades den första upplagan av Copa America, eller Sydamerikanska mästerskapet som det hette inledningsvis. I första upplagan deltog endast fyra lag, men antalet lag skulle successivt komma att öka. Vill man se detaljer om varje turnering har Wikipedia en bra sammanställning från alla år.

Den senaste upplagan av Copa America spelades som en extrainsatt specialupplaga 2016 för att fira 100- årsjubiléet av turneringen. Den gången fick hela 16 lag äran att vara med då man även bjudit in ett antal Nordamerikanska lag. Chile gick segrande ur den turnering efter att för andra finalen i rad ha besegrat Argentina på straffar. Två sådana tunga förluster för Argentina som dessutom förlorade VM- finalen 2014 satte sina spår på världsstjärnan Lionel Messi som enligt Aftonbladet blev rejält knäckt av spektaklet.

Då det sydamerikanska fotbollförbundet endast består av tio lag har man för vana att bjuda in två lag från andra kontinenter för att fylla ut till tolv lag, vilket ger tre grupper om fyra lag. Mexiko är det lag som blivit inbjudet allra flest gånger, kanske för sin kulturella likhet och sportsliga kvalitet är jämförbar med övriga sydamerikanska nationer. Andra lag i Nordamerika, Centralamerika eller Karibien har också bjudits in vid flertalet tillfällen. Honduras lyckades till och med knipa ett brons 2001. Andra anmärkningsvärda lag som deltagit är Japan som inte har någon kulturell likhet med övriga lag. Det nästa anmärkningsvärda laget som kommer att delta 2019 är Qatar som kommer kunna använda turneringen som en viktig milstolpe inför VM på hemmaplan 2022. Det lilla landet är fotbollsmässigt långt efter de största nationerna och brukar inte vara allt för nära att kunna kvala in till VM på egen hand. Därför krävs en rejäl upprustning för att göra en godkänd insats inför landets första världsmästerskap.

De tio länderna turas om att arrangera Copa America och rotationsprincipen bygger helt sonika på att gå i bokstavsordning med vissa undantag. Brasilien valde till exempel att byta sin tur i ordningen för att inte behöva arrangera turneringen alltför nära inpå VM som man var värdland för 2014. Argentina är det lag som varit värd flest gånger med hela nio stycken arrangemang. Om man räknar flest titlar kommer dock Argentina bara på andra plats, där klassiska Uruguay kniper förstaplatsen i medaljligan med sina 15 titlar. Brasilien ligger trea med åtta pokaler.