En cup för de näst bästa

De bästa lagen i Europas ligor får varje år chansen att göra upp i Champions League, turneringen för de allra bästa. Visserligen får vinnaren en plats i världsmästerskapen för klubblag, men den som vinner Champions League brukar redan då kunna anse sig vara världens bästa klubblag då övriga kontinenters ligor inte riktigt kan mäta sig i längden. Det finns dock en till turnering för de lag som inte är på tillräckligt hög nivå att få spela bland de bästa. I Europa League, eller UEFA-cupen som den tidigare hette, får flera lag som inte norpat de bästa placeringarna i sina ligor chansen att göra upp och mäta sig med likvärdigt motstånd ute i Europa. Turneringen instiftades 1971 och än så länge har spanska Sevilla tagit flest titlar med hela fem stycken. För svensk del har det blivit inte mindre än två titlar då IFK Göteborg vann 1982 och 1987 under sina gyllene år.

Champions League i all ära, men då det krävs en hög nivå och rejäl budget för att återkommande kunna kvala in till turneringen är det många lag i många ligor som inte ens kan drömma om att någonsin få spela i europafotbollens finrum. Därför är det mycket välkommet att det finns ytterligare en turnering som möjliggör fler lags deltagande i en internationell cup. I Europas näst största cup är nivån ett snäpp lägre än Champions League, men fortfarande tillräckligt för att vara en svår utmaning för de flesta ligalagen runt om i Europa. De nationella ligorna har en eller ett antal platser till turneringen, vilket ger en extra morot för de lag som inte har möjlighet att slåss om ligatiteln. De kan istället fokusera på en topplacering i den nationella ligan för att få möjligheten att spela i Europa nästkommande säsong.

Det som en gång hette Cupvinnarcupen var en klassisk cup där de olika ländernas vinnare av de nationella cuperna slogs om titeln att bli Europas cupvinnarcupvinnare. Då endast ett lag per land deltog blev kvaliteten mellan lagen stor då till exempel Spanien fick ett lag samtidigt som Estland fick samma antal lag i cupen. Cupvinnarcupen lades till slut ner och istället fick de nationella cupvinnarna en plats till Uefacupen.

Enligt UEFA finns det planer på att införa en tredje turnering för att göra det möjligt för ännu fler lag att mäta sig med motståndare från övriga ligor. Det skulle dock medföra att Europa League skulle minskas från 48 lag till 32, vilket således minskar möjligheten för 16 lag att få spela Europa League. Det finns alltså för- och nackdelar med en eventuell tredje turnering och det återstår att se om det blir verklighet. Oavsett så ger möjligheten att kvala till Europa en extra guldkant på ett ligalags säsong då de får alternera ligaspel, cupspel och även europaspel