De 10 mest prestigefyllda landslagsturneringarna

Det finns flera stora landslagsturneringar i världsfotbollen. Här har vi listat de tio mest prestigefyllda turneringarna.

10. OFC Nations Cup

Av alla kontinentala mästerskap så får det oceaniska anses vara det minst prestigefyllda. Då Australien lämnade förbundet till förmån för det asiatiska kvarstår endast Nya Zeeland som den enda fotbollsnation med internationell klass. Dock betyder det inte att de prenumerera på titeln, men spänningen i turneringen är reserverad för de närmast sörjande.

9. UEFA Nations League

Denna turnering för europeiska lag är tänkt att ersätta vänskapsmatcher. Naturligtvis kommer denna inte prioriteras högst jämfört med mästerskap, men det kommer ändå utses en vinnare så en titel kommer definitivt sätta avtryck inför stundande mästerskap. Turneringsformatet har förvirrat fansen och The Guardian försöker bena ut förutsättningarna i en artikel.

8. Confederations Cup

Detta är utan tvekan den turnering som är svårast att kvala in till då man behöver vinna sitt kontinentala mästerskap eller världsmästerskapet, alternativt bli utsedd som värd för nästkommande världsmästerskap. Dock blir kvaliteten lite ojämn på turneringen då Sydamerika och Europa ställer upp med betydligt bättre lag än till exempel Oceanien.

7. Gold Cup

De nordamerikanska mästerskapen kan lätt hamna i skymundan av Copa America. Mästerskapet är allt som oftast en kamp mellan USA och Mexiko där några uppstickare som Costa Rica till exempel kan vara med och utmana. Det smala toppskiktet drar dock ner värdet på turneringen.

6. Asian Cup

De asiatiska mästerskapen har ett litet antal topplag som kan vinna. Sedan Australien blev medlem i AFC har man spetsat till toppen ytterligare. Dock finns det många nationer i Asien som inte riktigt håller klass.

5. Africa Cup of Nations

De afrikanska mästerskapen kan vara bland de mest svårtippade. Historien har visat att det finns många landslag som kan vinna och det är ofta flera nationer som är favoriter på förhand.

4. Olympic Games

OS är en svårbedömd turnering då endast spelare under 23 år får delta. Detta gör att många länder får ställa upp med ett B-betonat landslag, vilket såklart minskar värdet på turneringen. OS är dock alltid OS och de som tar medalj lär hålla den högt när de summerar sin karriär.

3. Copa America

Sydamerikanska mästerskapen är den äldsta fotbollsturneringen för landslag och gör detta till en viktigt titel. Kontinenten har få landslag, men kvaliteten är mycket hög och det finns inga blåbärsnationer. Resultaten från alla turneringar finns på Wikipedia från och med första upplagan.

2. European Championships

Sett till kontinentala mästerskap är det Europamästerskapen som har tuffast konkurrens då flertalet av toppnationerna i världsfotbollen är europeiska.

1. FIFA World Cup

Världsmästerskapet är det som alla stjärnor vill vinna, men få kommer lyckas med. Då turneringen endast spelas vart fjärde år får man inte många chanser under sin karriär och hittills har endast åtta olika nationer lyckats ta hem världsmästarpokalen.