Africa Cup of Nations

Fotbollen som visas på TV i Sverige är ofta Europacentrerad, och utöver världsomspännande tävlingar som VM och OS är det lätt att glömma bort lagen som spelar på andra kontinenter. En av de största fotbollstävlingarna är CAF Africa Cup of Nations som med 24 tävlande lag har spelats sedan 1957.

En blygsam start

Vid den första tävlingen skulle fyra nationer delta. Egypten, Sydafrika, Etiopien och Sudan hade grundat mästerskapet och var därmed de enda aktuella lagen. Sydafrika blev dock diskvalificerade på grund av sina stränga apartheidlagar som förbjöd svarta spelare från att delta. Sydafrika förblev uteslutna från mästerskapet fram till apartheids avveckling, och deltog igen först år 1996 då de stod som värd för tävlingen. Under tiden växte mästerskapet, och vid den tredje upplagan år 1962 deltog nio lag. Sedan 1968 spelas tävlingen vartannat år, och länderna turas om att hålla i mästerskapet. Numera deltar 24 lag, efter kvalmatcher med 52 deltagande länder. 2017 valde man att flytta tävlingen från januari till juni, vilket underlättar för den europeiska fotbollen då de annars förlorar spelare mitt i säsongen när dessa åker för att spela i mästerskapen.

Hur man kan följa spelet

Förutom att se matchen live via streamingtjänster finns det andra sätt att bli mer involverad i spelen. För den som känner sig hågad finns det många spelombud för fotbollsspel betting där man kan satsa på matcherna i det Afrikanska mästerskapet. Till förra årets upplaga säkrade C More rättigheterna att sända matcherna, och de visades också på Sportkanalen. Det återstår att se om mästerskapet sänds i samma utsträckning 2021. Är man sugen på att uppleva mästerskapet på plats gäller det att ta sig till Kamerun som är värdland för nästa upplaga av tävlingen. På grund av rådande klimatförhållanden under sommarmånaderna kommer 2021 års mästerskap förläggas till januari-februari istället, med risk för förskjutning på grund av coronakrisen.